Vanilkové suflé
Suroviny
- 200 g Smetana 33% (šlehačka)
 - 20 g Cukr vanilka
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 80 g Cukr krupice
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 40 g Mouka pšeničná hrubá
 - 2 ml Citronová šťáva
 - 1 kávová lžička Citronová kůra
 - 1 ks Vanilkový lusk
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 4 ks Vaječný bílek slepičí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 648 kcal
 - Sacharidy 43 g
 - Tuky 48 g
 - Sodík 81 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 27 g
 - Cholesterol 458.2 mg
 - Draslík 100.1 mg
 - Vláknina 1273 mg
 - Vitamín A 1273 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.2 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 31.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Smetanu v kastrůlku povaříme spolu s vydlabanou vanilkovou dření. Přisypeme vanilkový prášek, citronovou šťávu a kůru. Smícháme dohromady máslo s moukou, přidáme do smetanové hmoty. Rychlým mícháním metličkou dobře rozšleháme na hladkou hmotu. Povaříme přibližně 2-3 minuty. Hmotu stáhneme ze sporáku, necháme mírně vychladnout a postupně vmícháme žloutky. Nakonec přimícháme z bílků a cukru vyšlehaný tuhý sníh.
 - 
                                2
Máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formičky na suflé naplníme do 2/3 připraveným těstem. Ihned vložíme do předehřáté trouby. Při teplotě 180°C pečeme 20 minut. Upečené suflé vytáhneme z trouby, posypeme moučkovým cukrem a ihned podáváme.