Pečená krůta s mandlovou nádivkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 215 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 100 g Mandle
  • 200 g Máslo čerstvé
  • 200 g Sádlo škvařené
  • 200 ml Mléko polotučné
  • 0.5 kávová lžička Muškátový květ
  • 1 kávová lžička Solamyl
  • 1 ks Veka
  • 5 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Krůta
  • 0.5 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 393 kcal
  • Sacharidy 9 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 363 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 140.1 mg
  • Draslík 94.1 mg
  • Vláknina 2050.2 mg
  • Vitamín A 2050.2 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 2.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mandle nasypeme do 1/4 l vroucí vody, chvilku je povaříme, scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na nudličky.

  • 2

    Z veky ostrouháme kůrku, nakrájíme na kostičky, které zvlhčíme mlékem. Oddělíme bílky od žloutků, z bílků ušleháme s 1 špetkou soli tuhý sníh. Rozpustíme 100 g másla, které utřeme se žloutky do pěny. Přidáme sůl, muškátový květ, mandle, nakrájenou veku, vše promícháme a nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh.

  • 3

    Krůtu (cca 4 kg) zbavíme křídel, vytáhneme kostice ze stehen, očistíme a naplníme nádivkou. Krůtu zašijeme bílou režnou nití, pak převážeme a stáhneme, aby se kraje krůty nevysušily. Osolíme, vložíme do pekáče, přelijeme sádlem a ve středně vyhřáté troubě pečeme bez podlévání vodou 2,5-3 hodiny doměkka.

  • 4

    Upečenou krůtu přendáme do jiné nádoby, tuk v pekáči vysmahneme, sádlo slijeme do hrnku, do šťávy přilijeme 200 ml vody a přivedeme do mírného varu. Nožem oškrábeme přípečky na stranách pekáče, na lžíci rozmícháme trochu vody s malým množstvím solamylu, chvilku povaříme a tím šťávu slabě zahustíme.

  • 5

    Z krůty odstraníme nitě a nasekáme ji na porce, které položíme na talíř, podlijeme šťávou, obložíme nádivkou a přelijeme přeškvařeným máslem.

Komentáře k receptu