Kynutý medový chléb

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 180 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 75 g Mouka pšeničná tmavá chlebová předměřická
  • 20 g Droždí sušené
  • 75 g Datle
  • 250 g Mouka chlebová
  • 200 ml Voda pitná
  • 1 špetka Sůl
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 3 polévková lžíce Med včelí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 196 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 4 g
  • Sodík 26 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 2.4 mg
  • Draslík 99.4 mg
  • Vláknina 2130.2 mg
  • Vitamín A 2130.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Formu na biskupský chlebíček vymažeme lžící másla. Troubu připravíme k předehřátí na 220°C. Vál posypeme 2 lžícemi hladké mouky.

  • 2

    Těsto: Datle propláchneme, vypeckujeme a nakrájíme nadrobno. Do prosáté mouky v hlubší míse rozdrobíme droždí, přidáme nakrájené datle a společně s vlažnou vodou, olejem a medem vypracujeme vláčné těsto, které ochutíme špetkou soli a na pomoučeném vále důkladně propracujeme a necháme vykynout. Potom těsto urovnáme do vymazané formy,a zakryjeme utěrkou. Těsto ve formě necháme kynout na teplém místě asi 30 minut. Vykynutý chléb potom pečeme ve vyhřáté troubě asi 60 minut.

  • 3

    Hotový chléb by měl být pružný, ale pevný. Pečený chléb vyklopíme na děrovanou podložku a necháme vychladnout úplně. Chléb servírujeme nakrájený na krajíčky jako moučník.

Komentáře k receptu