Zeleninová polévka s francouzským máslem
Suroviny
- 300 g Květák
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Brambory
 - 4 ks Karotka
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 3 špetka Pepř černý mletý
 - 1 l Hovězí vývar základní
 - 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 4 polévková lžíce Hrášek mražený
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 259 kcal
 - Sacharidy 22 g
 - Tuky 15 g
 - Sodík 843 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 126.1 mg
 - Draslík 822 mg
 - Vláknina 9696.8 mg
 - Vitamín A 9696.8 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 47.8 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očistíme a omyjeme květák, karotku i brambory. Květák rozdělíme na růžičky, karotku pokrájíme na kolečka a oloupané brambory krájíme na kostičky. Petrželku kudrnku omyjeme, drobně rozkrájíme.
 - 
                                2
V hrnci přivedeme k varu čistý hovězí vývar, přidáme všechnu zeleninu a pomalu vaříme 5 - 7 minut. Polévku dochutíme solí a pepřem. V misce vymícháme máslo s hladkou moukou, poté je postupně po troškách přidáváme do polévky a vaříme dalších 5 minut. Přisypeme zelený mražený hrášek, vaříme další 4 minuty. V misce vyšleháme smetanu se žloutkem, vlijeme do polévky a necháme přejít varem. Přimícháme petrželku a servírujeme.