Pomerančový koláč se smetanou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 30 g Cukr krupice
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 80 g Pomerančová kůra
  • 50 g Strouhanka
  • 50 g Máslo arašídové
  • 60 g Cukr krystal
  • 15 ml Voda pitná
  • 120 ml Pomerančová šťáva
  • 25 ml Citronová šťáva
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 378 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 93 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 100.7 mg
  • Draslík 118 mg
  • Vláknina 4398.8 mg
  • Vitamín A 4398.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 22.5 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy vsypeme mouku, přisypeme krupicový cukr a promícháme. Přidáme měkké máslo, konečky prstů rozmělníme v mouce, přilijeme lžíci vody a vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme do alobalu, vložíme do lednice a necháme půl hodiny odležet. Poté těsto vyválíme na středně silný plát, rozložíme na plech potažený papírem na pečení, propícháme vidličkou, zatížíme keramickou mřížkou, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme čtvrt hodiny. Poté odstraníme mřížku a pečeme dalších 15 minut.

  • 2

    Do mísy nasypeme strouhanou pomerančovou kůru, strouhanku, krystalový cukr, přilijeme pomerančovou i citronovou šťávu, smetanu, rozpuštěné arašídové máslo, přidáme žloutky a vymícháme krém. Nakonec opatrně přimícháme sníh z bílků, naneseme na těsto, vložíme zpět do trouby a pečeme zhruba 40 minut.

  • 3

    Koláč naporcujeme a ještě teplý podáváme.

Komentáře k receptu