Gruzínské skopové klobásky kupaty
Suroviny
- 600 g Skopová plec
- 100 g Vepřová střeva tenká
- 600 g Chléb pšeničný (bílý)
- 200 ml Brusinky
- 150 ml Hořčice
- 150 ml Kečup ostrý
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 2 ks Cibule
- 6 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1032 kcal
- Sacharidy 119 g
- Tuky 46 g
- Sodík 1439 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 84 g
- Cholesterol 38.5 mg
- Draslík 269.8 mg
- Vláknina 10876.5 mg
- Vitamín A 10876.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Skopovou plec nahrubo umeleme a najemno nakrájíme cibuli s česnekem.
-
2
V míse důkladně promícháme mleté maso, cibuli a česnek se solí, pepřem, skořicí, zázvorem a brusinkami. Směsí naplníme dobře vypraná skopová nebo vepřová střívka a převážeme do tvaru podkovy.
-
3
Klobásy nejprve vložíme do hrnce s vařící osolenou vodou a vaříme 10 minut, ovařené kupaty potom zvolna pečeme nad řeřavým uhlím.
-
4
Opečené klobásy podáváme s bílým chlebem, hořčicí a ostrým kečupem.
-
5
Kupaty jsou gruzínskou národní specialitou, mají mít velmi ostrou chuť.