Požárské drůbeží karbanátky s dušeným hráškem
Suroviny
- 750 g Drůbeží maso
 - 400 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
 - 120 g Máslo čerstvé
 - 125 ml Mléko polotučné
 - 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Muškátový květ
 - 2 ks Žemle tuková
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 3 polévková lžíce Zakysaná smetana
 - 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 825 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 52 g
 - Sodík 651 mg
 - Bílkoviny 47 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 404.3 mg
 - Draslík 146.1 mg
 - Vláknina 6776.5 mg
 - Vitamín A 6776.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12.4 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 41.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Žemle nakrájíme na kusy a namočíme je do vlažného mléka. Syrové drůbeží, nejlépe kuřecí maso spolu s vymačkanými žemlemi umeleme na masovém strojku.
 - 
                                2
V míse pak k mletému masu přidáme sůl, žloutky, muškát a smetanu a dobře promícháme. Ze směsi utvoříme malé karbanátky, které na másle po obou stranách dorůžova opečeme.
 - 
                                3
Opečené karbanátky uložíme do tepla a připravíme dušený hrášek. Do kastrolu se 40 g rozehřátého másla vsypeme scezený sterilovaný hrášek a necháme dusit. Asi po 3 minutách ho lehce zaprášíme moukou, osolíme, osladíme, trochu osmahneme, zalijeme 3 lžícemi zakysané smetany, uvedeme do varu a sejmeme z ohně.
 - 
                                4
Na nahřáté talíře dáme dušený hrášek, na něj doprostřed karbanátky a pokrm posypeme sekaným koprem.