Švédské plněné bramborové knedlíky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 400 g Uzené maso vařené
  • 150 g Krupice dětská
  • 150 g Mouka pšeničná hrubá
  • 1 kávová lžička Nové koření mleté
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Cibule
  • 3 špetka Pepř bílý
  • 2.5 l Voda pitná
  • 6 dl Voda pitná
  • 1 kg Brambory
  • 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.27 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 930 kcal
  • Sacharidy 73 g
  • Tuky 61 g
  • Sodík 434 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 50 g
  • Cholesterol 19.8 mg
  • Draslík 886.8 mg
  • Vláknina 13012.2 mg
  • Vitamín A 13012.2 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 25.9 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibule očistíme a drobně pokrájíme. Uzené vařené maso (prorostlé) nakrájíme na kostičky. V pánvi rozpustíme sádlo, na něm usmažíme cibulku dorůžova, přidáme k němu uzené maso, promícháme a dochutíme pepřem a novým kořením.

  • 2

    Půl kila brambor omyjeme a v hrnci v 6 dl uvaříme ve slupce. Scedíme je, oloupeme a jemně nastrouháme do mísy. Dalšího půl kila brambor omyjeme, oloupeme, nastrouháme na jemno do druhé mísy. Chvíli je necháme odstát a poté vymačkané z vody přidáme k vařeným bramborám. Přisypeme dětskou krupici, hrubou mouku, sůl, těsto dobře prohněteme a dáme na pomoučený vál. Z těsta utvoříme váleček o průměru asi 6 cm. Nakrájíme je na díly široké přibližně 5 cm a z každého utvoříme placičku. Na každou placičku poklademe necelou lžíci náplně a knedlíky dobře uzavřeme.

  • 3

    V hrnci přivedeme k varu přibližně 2.5 litru vody s 1.5 lžičkou soli. Knedlíky vaříme pomalu a za častého promíchání 15-20 minut podle velikosti. Vyjmeme je děrovanou naběračkou, dáme na talíře, přelijeme rozpuštěným máslem a hned servírujeme.

Komentáře k receptu