Jemný vepřovo-sýrový mletý řízek

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Vepřový bok
  • 160 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 100 g Strouhanka
  • 100 g Strouhanka
  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Salát hlávkový
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 3 špetka Kmín mletý
  • 3 špetka Pepř bílý
  • 2 špetka Sůl
  • 2 dl Mléko polotučné
  • 0.14 dl Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1088 kcal
  • Sacharidy 39 g
  • Tuky 87 g
  • Sodík 731 mg
  • Bílkoviny 34 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 253.7 mg
  • Draslík 323.3 mg
  • Vláknina 4847.4 mg
  • Vitamín A 4847.4 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.5 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Strouhanku dáme do misky, zalijeme ji mlékem a necháme asi 5 minut namočenou. Omytý prorostlý bůček pokrájíme na kousky a pomeleme najemno na masovém strojku. Tvrdý sýr nastrouháme a přidáme do mísy k masu. Ještě přimícháme žloutek, sůl, čerstvě pomletý bílý pepř, mletý kmín, muškátový oříšek a nakonec namočenou strouhanku. Směs důkladně promícháme, misku zakryjeme a odložíme do chladničky.

  • 2

    Druhý den připravíme trojobal: hladkou mouku + rozšlehaná vejce se solí + strouhanku. Ze směsi utvoříme kulaté (nebo oválné) placky silné 2-3 cm o průměru přibližně 6-8 cm. Listy hlávkového salátu omyjeme a necháme okapat.

  • 3

    V pánvi rozpálíme olej a řízky při mírnější teplotě osmažíme z každé strany dozlatova. Na talíře rozložíme listy hlávkového salátu, na ně poklademe usmažené řízky a hned je servírujeme teplé.

Komentáře k receptu