Grilovaná vepřová žebra marinovaná v pivu

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
  • 1 kávová lžička Chilli koření mleté
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 5 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 4 ks Vepřová žebra
  • 4 stroužek Česnek
  • 5 dl Bujón hovězí
  • 5 dl Pivo tmavé 12% 4,0% obj.
  • 4 polévková lžíce Koření grilovací
  • 3 polévková lžíce Sójová omáčka Kikkoman
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 396 kcal
  • Sacharidy 38 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 30671 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 5.8 mg
  • Draslík 541.5 mg
  • Vláknina 9630 mg
  • Vitamín A 9630 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme marinádu: Do velkého hrnce si nalijeme 5 dl čistého hovězí bujónu, přilijeme k němu 5 dl černého sladkého piva, přidáme 4 lžíce grilovacího koření, 3-4 stroužky prolisovaného česneku, 3 lžíce sójové omáčky, 1 lžíci cukru, 1 lžičku chilli, 0,5 lžičky čerstvě pomletého černého pepře a 1 lžičku čerstvě pomletého pepře 4 barev a 1,5 lžičky soli. Marinádu důkladně promícháme. (Množství soli dáváme podle vlastní chuti. Když marinádu promícháme, tak až nakonec přidáme sůl.)

  • 2

    Vepřová masitá žebra očistíme od blan, omyjeme je a osušíme. Vložíme je do marinády (musí být úplně ponořená) a necháme je v chladničce marinovat 24 hodin.

  • 3

    Žebra poté uvaříme v té samé marinádě doměkka. Vaříme je pod poklicí pomalu přibližně 1,5-2 hodiny.

  • 4

    Připravíme si směs na potírání žeber: Do misky dáme extra olivový olej, smícháme ho s červenou sladkou a pálivou paprikou.

  • 5

    Uvařená marinovaná žebra vyjmeme z nálevu a necháme je vychladnout. Gril si rozpálíme na správnou teplotu. Žebra potřeme olejem a ugrilujeme je do zlatohněda. Během grilování žebra potíráme a otáčíme. Podáváme je hned teplá.

Komentáře k receptu