Slaninový koláč pochoutkový s cibulkou a šalvějí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 180 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 700 g Cibule
  • 75 g Anglická slanina
  • 50 g Sýr Parmezán
  • 2 g Sůl
  • 2 g Pepř černý mletý
  • 180 g Máslo čerstvé
  • 180 g Máslo čerstvé
  • 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 kávová lžička Šalvěj sušená
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Cukr krystal
  • 180 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 7737 kcal
  • Sacharidy 65 g
  • Tuky 835 g
  • Sodík 603 mg
  • Bílkoviny 26 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 1424.5 mg
  • Draslík 463.2 mg
  • Vláknina 9220 mg
  • Vitamín A 9220 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1091.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Příprava: Koláčovou formu vymažeme 1 lžící másla, na vyválení těsta si odložíme 4 lžíce mouky a troubu připravíme k předehřátí na 180°C.

  • 2

    Těsto: Do hlubší mísy prosijeme hlakou mouku s kypřícím práškem do pečiva. Moučnou směs zpracujeme se špetkou soli, 2 lžícemi cukru a se změklým máslem do hrudkovité konzistence. Pak sypkou směs zpracujeme se žloutkem do polotuhého těsta. Hotové koláčové těsto rozválíme na plát o několik centimetrů větší, něž je obvod koláčové formy, těstovým plátem vyložíme vymazanou koláčovou formu a těsto jemně prsty přitlačíme k vnitřním stěnám formy, aby získalo miskovitý tvar. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, abychom těsto provzdušnili. Potom těsto v koláčové formě uložíme na 30 minut do chladničky odpočinout. Než těsto vychladne, připravíme náplň do koláče, kterou poté vyplníme miskovitou prophlubeň koláče a pečeme asi 30 minut v předehřáté troubě, dokud náplň koláče neztuhne a těsto koláče nezezlátne. Pečený koláč necháme vychladnout jen zčásti, abychom v koláči zachovali chuť sýra, roztaveného pečením, a poté teplý koláč servírujeme, rozkrájený na dílky, jako svačinu nebo pohoštění.

  • 3

    Náplň: Anglickou slaninu a cibuli nasekáme nadrobno, parmezán nastrouháme, celá vejce rozšleháme a rozmícháme v nich šalvěj. V pánvi na másle orestujeme nasekanou cibuli s kousky slaniny. Slaninu s cibulí restujeme za občasného míchání asi 25 minut. Do orestované slaniny vmícháme nastrouhaný sýr, rozšlehaná vejce se šalvějí a náplň ochutíme solí a pepřem.

Komentáře k receptu