Bio-knedlíky se špaldovou moukou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Dýňová semínka
  • 50 g Semínka slunečnicová loupaná
  • 100 g Mouka špaldová
  • 300 g Krupice dětská
  • 10 g Droždí
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 5 l Voda pitná
  • 2.5 dl Mléko plnotučné
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 738 kcal
  • Sacharidy 79 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 826 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 73 g
  • Cholesterol 215.4 mg
  • Draslík 182.6 mg
  • Vláknina 1650 mg
  • Vitamín A 1650 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 411.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dýňová a slunečnicová semínka dáme do misky a zalijeme mlékem. Necháme namočené asi 2 hodiny.

  • 2

    Připravíme těsto: do mísy prosejeme špaldovou mouku, vsypeme dětskou krupici, přidáme rozdrobené čerstvé droždí, žloutky a sůl. Směs promícháme, poté přidáme semínka i s mlékem. Vypracujeme hladké polotuhé těsto, rozdělíme na 8 kousků. Do misky nasypeme polohrubou mouku, potravinářskou fólii nastříháme na čtverce přibližně 20 x 20 cm. Ve velkém hrnci přivedeme k varu 4 - 5 litru vody s 1 lžicí soli.

  • 3

    Rukama, které jsme namočili do studené vody, z každého dílu těsta vytvoříme malý kulatý knedlík, obalíme v polohrubé mouce a zabalíme do potravinářské fólie tak, že knedlík položíme do středu fólie, následně konce zakroutíme. Poté knedlík dotvarujeme do požadovaného tvaru. Takto připravíme i ostatní knedlíky. Opatrně je vložíme do vroucí vody a vaříme přibližně 20 minut. Vyjmeme jeden uvařený knedlík, opatrně ho rozbalíme (dáme pozor, aby jsme se nespálili), knedlík rozkrojíme a pokud není střed uvařený, opět ho zabalíme a ještě dovaříme asi 4 - 5 minut.

  • 4

    Uvařené knedlíky vyjmeme, rozbalíme, rozložíme na talíře, polijeme rozpuštěným máslem a hned podáváme jako přílohu.

Komentáře k receptu