Kynuté slané záviny

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 22 g Droždí
  • 400 g Mouka pšeničná hrubá
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2.5 dl Mléko plnotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 373 kcal
  • Sacharidy 53 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 342 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 118.8 mg
  • Draslík 113.8 mg
  • Vláknina 3420 mg
  • Vitamín A 3420 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 270.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do misky nalijeme vlažné mléko, rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme lžičku cukru a necháme v teple vzejít kvásek. Do mísy prosejeme hrubou mouku. Přidáme celé vejce, žloutek, sůl, rozpuštěné vlahé máslo a vykynutý kvásek. Vše promícháme a důkladně vypracujeme. Mísu s těstem zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout 45-60 minut.

  • 2

    Na vál rozprostřeme velkou čistou utěrku. Poprášíme ji 1-2 lžícemi mouky. Polovinu vykynutého těsta dáme na utěrku, rozválíme ho na placku ve tvaru obdélníku silnou asi 1.5-2 cm. Poté pomocí utěrky těsto stočíme do závinu a opatrně položíme na plech vyložený pečícím papírem. Takto zhotovíme i druhý závin, který dáme na plech k prvnímu. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova přibližně 20-30 minut. Hotové záviny vyjmeme z trouby. Po krátkém vychladnutí je krájíme na plátky, které podáváme jako přílohu k omáčkám nebo pečenému masu.

Komentáře k receptu