Slané pečivo z těsta kynutého pod vodou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 150 g Máslo čerstvé
  • 25 g Droždí
  • 250 g Mouka pšeničná hladká
  • 450 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 polévková lžíce Mák - semena
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 4 polévková lžíce Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 228 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 334 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 79.6 mg
  • Draslík 84 mg
  • Vláknina 579 mg
  • Vitamín A 579 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do hrnku rozdrobíme droždí a přidáme cukr, droždí rozetřeme, přidáme lžíci vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.

  • 2

    Do mísy prosejeme mouku, po okraji vsypeme sůl, do důlku vlijeme žloutek, rozpuštěné máslo, zbytek mléka a kvásek. Těsto dobře promícháme a vypracujeme, až je lesklé a hladké. Z těsta uděláme kouli, vložíme ji do hrnce, zalijeme studenou vodou a necháme kynout.

  • 3

    Když těsto vyplave, asi po dvou hodinách, je správně vykynuté. Těsto vyjmeme z vody, osušíme a na válu vyválíme placku. Z placky vykrajujeme různé tvary, klademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a sypeme hrubou solí a mákem nebo jiným sypáním podle vlastní chuti.

  • 4

    Těsto pečeme v předehřáté troubě.

Komentáře k receptu