Lahodné meruňkové knedlíky
Suroviny
- 20 kostka Cukr kostky
 - 350 g Brambory
 - 75 g Mouka polohrubá
 - 70 g Mouka pšeničná hrubá
 - 250 g Tvaroh konzumní
 - 80 g Máslo čerstvé
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 20 ks Meruňky
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 5 dl Voda pitná
 - 6 polévková lžíce Perník strouhaný
 - 3 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 4 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 746 kcal
 - Sacharidy 81 g
 - Tuky 39 g
 - Sodík 231 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 66 g
 - Cholesterol 111.8 mg
 - Draslík 1050.1 mg
 - Vláknina 16713.5 mg
 - Vitamín A 16713.5 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 35 mg
 - Vitamín E 2.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 373.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté a osušené zralé meruňky vypeckujeme. Brambory omyjeme, dáme do hrnce 5 dl vody a uvaříme je ve slupce. Vaříme 20 minut, scedíme, teplé oloupeme a jemně nastrouháme. Do mísy k bramborům přisypeme polohrubou i hrubou mouku, přidáme vejce, sůl a pokrájejené změklé másle. Vše promícháme a dobře propracujeme. Těsto dáme na pomoučený vál. Válečkem ho rozválíme na placku o síle 6 - 8 mm, rádýlkem těsto rozkrájíme na 20 čtverečků o rozměrech přibližně 7 x 7 cm. Na každý čtvereček položíme meruňku, do které jsme vložili kostku cukru. Okraje těsta k sobě pevně přitiskneme, musí být dobře uzavřené. V dlaních vytvarujeme kulaté knedlíky, které vhazujeme do hrnce s vroucí vodou. Knedlíky vaříme při nižší teplotě 5 - 6 minut. během vaření knedlíky promícháváme. Uvařené knedlíky vyplavou napovrch. Vyjmeme je děrovanou naběračkou, položíme na talíře, posypeme moučkovým cukrem, hrudkovitým tvarohem, nastrouhaným perníkem, polijeme rozpuštěným máslem a servírujeme.