Karlovarský knedlík z ubrousku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 89 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Mouka pšeničná hrubá
  • 500 g Mouka polohrubá
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 4 ks Žemle tuková
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 4 l Voda pitná
  • 5 dl Mléko plnotučné
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 0.7 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 991 kcal
  • Sacharidy 140 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 841 mg
  • Bílkoviny 35 g
  • Uhlovodany 92 g
  • Cholesterol 405.7 mg
  • Draslík 249.2 mg
  • Vláknina 9970 mg
  • Vitamín A 9970 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 800.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Polotvrdé žemle nakrájíme na kostičky a osmažíme je na 2 lžicích másla dozlatova. V míse utřeme máslo se solí, postupně přidáme 6 žloutků, které utřeme s máslem do pěny. Do druhé mísy prosejeme hrubou a polohrubou mouku, promícháme ji a postupně za stálého míchání budeme přidávat k utřenému máslu se žloutky. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. Nakonec do těsta přimícháme kostičky žemlí a zlehka zapracujeme sníh z bílků.

  • 2

    Ve velkém oválném hrnci přivedeme k varu přibližně 4 litry vody s 1 lžicí soli. Na vál připravíme velký čistý plátěný ubrousek, který potřeme změklým máslem (2 lžíce). Těsto vyklopíme na střed utěrky, zformujeme ho do tvaru podlouhlé šišky, knedlík dobře zabalíme, konce zavážeme provázkem a vložíme do vroucí vody. Z provázků utvoříme poutka, která zachytíme za uši hrnce, tak se nám knedlík nebude dotýkat dna nádoby, přitom bude celý ponořený ve vodě. Vaříme zvolna přibližně 1 hodinu.

  • 3

    Uvařený knedlík vyjmeme, rozbalíme, hned potřeme rozpuštěným máslem (1.5 lžíce), strunou nebo nití nakrájíme plátky a servírujeme.

  • 5

    .

Komentáře k receptu