Brambory zapečené se slaninovým bešamelem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 620 kcal
 - Sacharidy 41 g
 - Tuky 42 g
 - Sodík 1458 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 40 g
 - Cholesterol 62 mg
 - Draslík 1148.3 mg
 - Vláknina 9382.5 mg
 - Vitamín A 9382.5 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 24.1 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory oloupeme, rozkrájíme na plátky, anglickou slaninu pokrájíme na kostičky, šalotku oloupeme, nakrájíme nadrobno. V pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme slaninu a orestujeme. Přidáme šalotku, zpěníme, zalijeme vývarem, provaříme, přidáme bešamel a vaříme zvolna asi 20 minut.
 - 
                                2
Pekáček vymažeme tukem, na dno vyskládáme polovinu brambor, zakryjeme polovinou bešamelové směsi, další vrstvou bude zbytek brambor a nakonec zbytek slaninového bešamelu. Pekáček zakryjeme alobalem, vložíme do vyhřáté trouby, pečeme asi 50 minut. V polovině pečení sundáme alobal, ke konci pečení směs posypeme strouhaným ementálem a ještě dvě minuty zapečeme, aby se sýr roztavil.