Azerbájdžánský pomerančový rosol
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 266 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 0 g
- Sodík 22 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 62 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 186.5 mg
- Vláknina 4820 mg
- Vitamín A 4820 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 54 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Pomeranče oloupeme, nakrájíme na malé kousky, vybereme jadérka, zasypeme polovinou cukru a necháme půl hodiny stát, aby pustily šťávu. Potom šťávu scedíme a prolisujeme do ní dřeň. Z granátových jablek vybereme jádra. 
- 
                                2Do kastrolu nasypeme druhou polovinu cukru, přidáme na kousky nakrájenou kůru z 1 pomeranče, zalijeme 600 ml vody a svaříme na sirup. Přidáme ve studené vodě namočenou želatinu a nastrouhanou kůru z druhého pomeranče. Za stálého míchání ještě chvilku povaříme, potom odstavíme z ohně a vlijeme pomerančovou šťávu. Podle chuti můžeme přidat i trochu šťávy citronové. 
- 
                                3Sirup přecedíme, poněkud ochladíme a nalijeme do studenou vodou vypláchnutých kompotových misek do výše 1 cm a postavíme do chladna. Na ztuhlý rosol rozložíme jádra granátových jablek, zalijeme zbylým rosolem a znovu dáme vychladit. 
- 
                                4Podáváme ozdobené několika zrnky granátového jablka. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        