Květáková krémová polévka se šafránem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Květák
  • 750 ml Mléko odtučněné
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Šafrán
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Kerblík
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 101 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 1 g
  • Sodík 243 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 456.3 mg
  • Vláknina 5515.9 mg
  • Vitamín A 5515.9 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 61.8 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytý květák rozebereme na růžičky a povaříme v osolené vodě asi 5 minut. Vyjmeme, zchladíme studenou vodou a necháme okapat.

  • 2

    V hrnci přivedeme k varu mléko, přidáme růžičky květáku a oloupané stroužky česneku. Pod pokličkou zvolna vaříme 45 minut. Potom vše rozmixujeme na krémovou konzistenci, vmícháme špetku muškátového oříšku a šafránu. Polévku povaříme bez pokličky zvolna ještě 5 minut.

  • 3

    Hotovou polévku přelijeme do nahřáté mísy, osolíme, opepříme a ozdobíme čerstvým kerblíkem.

  • 4

    Ihned podáváme.

Komentáře k receptu