Krymský chřest sterilovaný ve slaném nálevu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 0.5 kávová lžička Pomůcka ke konzervování ovoce a zeleniny
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 kg Chřest
  • 1 polévková lžíce Ocet vinný
  • 2 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 15 kcal
  • Sacharidy 4 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 984 mg
  • Bílkoviny 0 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 0.3 mg
  • Vláknina 0 mg
  • Vitamín A 0 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Chřestové výhonky očistíme, odřízneme dřevnaté části, sloupneme vnější slupky a svážeme do menších svazečků.

  • 2

    Svazečky nastavíme do hrnce tak velkého, aby se pohodlně vešly a přilijeme vařící vodu, osolenou polovinou dávky soli do výše tří čtvrtin postavených chřestových výhonků. Hlavičky musejí vyčnívat z vody.

  • 3

    Hrnec postavíme na oheň, vodu uvedeme do varu a vaříme 8 minut. Poté stáhneme z ohně, chřest opatrně z hrnce vyjmeme a odvar přecedíme. Trochu vychladlý chřest stavíme velmi těsně vedle sebe do vypařených sklenic.

  • 4

    Odvar doplníme na 1 litr, přidáme ocet, uvedeme do varu, nasypeme druhou část soli, odstavíme a necháme vychladnout. Vychladlým nálevem zalijeme zeleninu v lahvích, navrch nasypeme trochu krystalového cukru a špetku benzoanu sodného. Nálev doplníme až po okraj, sklenice patentním víčkem uzavřeme a naskládáme do zavařovacího hrnce, kde je zalijeme vodou a necháme sterilizovat.

  • 5

    Sterilujeme 1 hodinu (počítáno od chvíle, kdy voda začne vřít).

  • 6

    Sterilovaný chřest používáme v zimním období místo chřestu čerstvého.

Komentáře k receptu