Sváteční pečená nadívaná krůta

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 260 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 250 g Celer řapíkatý
  • 100 g Petržel - nať
  • 20 g Tymián
  • 150 g Strouhanka
  • 200 g Vepřové maso mleté
  • 15 g Máslo čerstvé
  • 450 ml Vývar drůbeží
  • 140 ml Šlehačka
  • 100 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 3.5 kg Krůta
  • 2 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 722 kcal
  • Sacharidy 15 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 1108 mg
  • Bílkoviny 111 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 282.8 mg
  • Draslík 1631.3 mg
  • Vláknina 3441.3 mg
  • Vitamín A 3441.3 mg
  • Vitamín B6 2.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 25.3 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupanou cibuli pokrájíme na kostičky. Řapíky celeru očistíme, rozkrájíme na plátky a nasekáme bylinky (část bylinek necháme vcelku na ozdobení hotového pokrmu). V kastrolu rozehřejeme 75 g másla, přidáme cibuli a celer, osmahneme do měkka, přidáme mleté vepřové maso, strouhanku, sůl, pepř i nasekané bylinky, zalijeme 150 ml vývaru (jen aby se suroviny spojily) a dobře promícháme.

  • 2

    Krůtu omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme, osolíme, opeříme, zevnitř vytřeme 50 g másla.

  • 3

    Troubu nastavíme na 180°C.

  • 4

    Krůtu naplníme nádivkou, otvor sepneme jehlicemi a krůtu svážeme provázkem na pečení tak, že stehna svážeme k sobě, křídla stáhneme dozadu k tělu. Krůta získá pěkný tvar, který si zachová i během pečení. Připravenou krůtu dáme do pekáče, pomažeme 50 g másla a vložíme do předehřáté trouby.

  • 5

    Pečeme 3½ hodiny, pravidelně poléváme výpekem. Ke konci píchneme do nejmasitější části jehlici: je-li vytékající šťáva čirá, je krůta už upečená. Krůtu vyndáme na talíř, přikryjeme alobalem a udržujeme v teple.

  • 6

    Do výpeku, který zůstal v pekáči, přilijeme vývar a smetanu, zvolna přivedeme k varu. Maizenu smícháme s trochou studené vody a vlijeme do šťávy. Mícháme do zhoustnutí.

  • 7

    Krůtu naporcujeme, ozdobíme bylinkami a podlijeme omáčkou.

Komentáře k receptu