Iowská krůta s nádivkou z nakládané kukuřice

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 210 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 400 g Kukuřice cukrová nakládaná
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Rohlíky bílé
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Jablka
  • 3.5 kg Krůta
  • 1 polévková lžíce Majoránka sušená drhnutá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 933 kcal
  • Sacharidy 19 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 661 mg
  • Bílkoviny 142 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 456.8 mg
  • Draslík 1952.2 mg
  • Vláknina 4244.7 mg
  • Vitamín A 4244.7 mg
  • Vitamín B6 3.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.2 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 30.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do nádivky rozkrájíme rohlík na kostičky, které vsypeme do misky, v níž jsme rozšlehali vejce. Scedíme nakládanou sladkou kukuřici, nálev uchováme. Dále z velkého jablka vykrojíme jádřinec a dužinu pokrájíme na kostičky. Kukuřici a jablko přimícháme k namočenému rohlíku, osolíme, okořeníme pepřem a sušenou majoránkou. Nádivku dobře promícháme a necháme 20 minut rozležet.

  • 2

    Střední krůtu omyjeme, osušíme, potom ji uvnitř i na povrchu osolíme, opepříme a naplníme nádivkou. Dutinu uzavřeme jehlicí, krůtu svážeme potravinářským provázkem a uložíme na pekáč. Poté ji potřeme rostlinným olejem, podlijeme nálevem z kukuřice a pekáč vložíme do trouby, předehřáté na 180°C.

  • 3

    Při této teplotě pečeme 2¾ - 3 hodiny do zlatohněda. Přitom průběžně poléváme výpekem, je-li třeba, doplníme ho horkým drůbežím vývarem nebo vodou.

  • 4

    Když je krůta upečená, vyndáme ji z pekáče a naporcujeme, šťávu trochu zjemníme máslem, které necháme rozpustit.

  • 5

    Krůtu upravíme na talíře a porce přelijeme šťávou.

Komentáře k receptu