Hovězí roštěnky na smetaně a medu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 600 g Hovězí roštěnka vys. peč.
  • 300 g Zeleninová směs jarní - mražená
  • 10 g Pepř čtyř barev
  • 4 g Bobkový list
  • 250 g Zakysaná smetana
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 3 ml Citrónová šťáva
  • 2 kávová lžička Med včelí
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Citrony
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 5 dl Víno bílé
  • 2 dl Voda pitná
  • 1 dl Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 708 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 53 g
  • Sodík 105 mg
  • Bílkoviny 32 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 151.5 mg
  • Draslík 172.5 mg
  • Vláknina 7522.7 mg
  • Vitamín A 7522.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.8 mg
  • Vitamín E 7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nakrájené roštěnky osolíme, opepříme, okraje nařízneme a naklepeme. Na rozpáleném oleji zprudka po obou stranách opečeme. Roštěnky vybereme, udržujeme teplé.

  • 2

    Na zbylém oleji smažíme do zlatova pokrájenou cibuli, přidáme opláchnutou a dobře okapanou mraženou zeleninu. Promícháme, chvilku dusíme, vložíme celý pepř, bobkový list, med. Vrátíme zpátky teplé roštěnky, podlijeme vínem a pod pokličkou, za občasného míchání, dusíme do měkka.

  • 3

    Měkké roštěnky opět vybereme a udržujeme teplé. Zbylou šťávu bez celého pepře a bobkového listu rozmixujeme. V kastrůlku zahřejeme máslo, vsypeme mouku, usmažíme světlou jíšku a zalijeme studenou vodou. Dobře promícháme, poté přidáme do rozmixované zeleniny. Společně za stálého míchání přivedeme k varu, povaříme, přilijeme smetanu a stáhneme ze sporáku. Hotovou omáčku nakonec dochutíme citrónovou šťávou.

  • 4

    Na jednotlivé talíře klademe teplé roštěnky, přelijeme omáčkou. Přidáme vhodnou přílohu, ozdobíme na kolečka rozkrájeným citrónem a jídlo servírujeme.

Komentáře k receptu