Marcipánové muffiny s pistáciemi
Suroviny
- 200 g Mouka polohrubá
 - 100 g Marcipán
 - 100 g Pistácie
 - 75 g Cukr krupice
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 špetka Sůl
 - 8 cl Mléko plnotučné
 - 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 3 polévková lžíce Citrónová šťáva
 - 4 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 727 kcal
 - Sacharidy 85 g
 - Tuky 38 g
 - Sodík 121 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 84 g
 - Cholesterol 216 mg
 - Draslík 419.8 mg
 - Vláknina 8946 mg
 - Vitamín A 8946 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.4 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 153.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Formu na 12 ks muffin vytřeme rozpuštěným máslem a vysypeme polohrubou moukou.
 - 
                                2
Připravíme těsto: v rendlíku při nízké teplotě zahřejeme mléko, do něj rozdrobíme marcipán a za stálého míchání ho rozpustíme - mléko jen zahříváme, ale nevaříme!
 - 
                                3
V míse utřeme do pěny měkké máslo pokrájené na kousky s pískovým cukrem, vanilkovým cukrem a třemi žloutky. Poté k máslu přišleháme rozpuštěný marcipán.
 - 
                                4
Do druhé mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva a špetkou soli. Přidáme mleté pistácie a celou směs přimícháme k vyšlehanému máslu. Bílky vyšleháme na tuhý sníh a zapracujeme je do těsta.
 - 
                                5
Formičky na muffiny naplníme do dvou třetin a vložíme péct do trouby, předem vyhřáté na 180°C. Muffiny pečeme do zlatova přibližně 25 minut. Připravíme citrónovou polevu: v misce vymícháme prosátý moučkový cukr s citrónovou šťávou do hladka.
 - 
                                6
Upečené muffiny necháme asi 3 minuty vychladnout, následně je vložíme do papírových košíčků, ozdobně je pokapeme citrónovou polevou a když poleva zatuhne, muffiny podáváme.