Máslový croissant z francouzské kuchyně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 250 g Máslo
  • 42 g Droždí
  • 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 ml Mléko plnotučné
  • 150 ml Mléko plnotučné
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 351 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 3 g
  • Sodík 27 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 83.9 mg
  • Draslík 25.9 mg
  • Vláknina 2709 mg
  • Vitamín A 2709 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 130.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy prosejeme hladkou mouku. Přimícháme do ní sůl a cukr. Do hrnečku s vlahým mlékem rozdrobíme kvasnice, přimícháme 1 lžičku cukru a 2 lžíce mouky. Když nám kvásek nakyne, vlijeme ho k mouce. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Do těsta přidáme jen žloutky, vše promícháme vařečkou, podle potřeby přiléváme vlahé mléko a pomocí rukou vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme potravinářskou fólií a necháme v chladničce odpočinout na 30 minut.

  • 2

    Změklé máslo promícháme s 3 lžícemi mouky a vytvoříme z něj malý obdélník. Odpočinuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na větší obdélník, na něj rozetřeme připravené máslo. Těsto přeložíme přes máslo a rozválíme. Znovu těsto přeložíme a proces zopakujeme 2-3x, dokud se máslo do těsta stejnoměrně nezapracuje. Pak těsto zabalíme potravinářskou fólií a necháme na noc uležet v lednici.

  • 3

    Troubu předehřejeme na 200°C. Přibližně hodinu před pečením vál posypeme hladkou moukou a těsto rozválíme do většího kruhu o síle přibližně 3mm. Pomocí nože (nebo radýlka) rozdělíme kruh na čtvrtiny a každý díl na 3 stejné trojúhelníčky. Každý trojúhelník srolujeme od široké hrany ke zbývajícímu cípu. Vytvoříme tak požadovaný tvar půlměsíčku. Poklademe je na pečící papír a necháme znovu minimálně 20 minut nakynout. Před vložením do trouby je potřeme rozšlehaným vajíčkem. Croissanty pečeme přibližně 15-20 minut při teplotě 180-200°C do zlatohněda.

  • 4

    Máslové croissanty podáváme nejlépe teplé, ty jsou nejchutnější.

Komentáře k receptu