Křehký borůvkový koláč s krupicovou náplní

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Borůvky
  • 135 g Máslo čerstvé
  • 260 g Mouka pšeničná hladká
  • 125 g Krupice pšeničná
  • 30 g Rozinky
  • 500 ml Mléko plnotučné
  • 1.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 špetka Sůl
  • 4 polévková lžíce Cukr krupice
  • 4 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Rum
  • 6 polévková lžíce Hrách
  • 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 656 kcal
  • Sacharidy 93 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 42 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 158 mg
  • Draslík 154 mg
  • Vláknina 4022 mg
  • Vitamín A 4022 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.1 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 542.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu předehřejeme na 170 °C, formu vytřeme 10 g másla. Borůvky opláchneme a necháme okapat.

  • 2

    Těsto připravíme smícháním všech surovin, utvoříme bochánek a ve fólii ho necháme v chladničce asi 20 minut odpočinout.

  • 3

    Poté těsto rozválíme a vložíme do vymazané formy (utvoříme okraje). Zakryjeme pečicím papírem, zatížíme sušeným hrachem a pečeme zhruba 10 minut. Z upečeného koláče odstraníme hrách i papír.

  • 4

    Náplň připravíme svařením mléka v hrnci, do kterého vsypeme za stálého míchání cukr s krupicí. Vaříme na mírném plameni a mícháme ode dna. Přimícháme žloutky (z bílků ušleháme pevný sníh) a zbylé suroviny. Sníh opatrně vmícháme do chladnoucí kaše. Na závěr přidáme okapané borůvky.

  • 5

    Směs narovnáme do předpečeného koláče, uhladíme a pečeme zhruba 20 minut.

  • 6

    Upečený koláč necháme asi 15 minut zchladnout ve formě, poté vyjmeme a necháme vychladnout na mřížce.

Komentáře k receptu