Obrácený koláč s hruškami a brusinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 160 g Brusinky
  • 150 g Cukr krupice
  • 140 g Máslo čerstvé
  • 180 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1.5 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 3 ks Hrušky
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • 2 polévková lžíce Mléko plnotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 446 kcal
  • Sacharidy 58 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 67 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 110 mg
  • Draslík 181.6 mg
  • Vláknina 9298.7 mg
  • Vitamín A 9298.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.9 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 40 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dortovou formu vymažeme 20 g másla, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.

  • 2

    Hrušky rozpůlíme, zbavíme jádřinců a oloupeme. Brusinky opláchneme a necháme okapat.

  • 3

    V silnostěnné pánvi na mírném plameni 50 g cukru s citronovou šťávou necháme zkaramelizovat do světlehněda. Karamel rozlijeme po dně formy.

  • 4

    Řeznou stranou dolů na karamel rozložíme hrušky a rovnoměrně posypeme brusinkami.

  • 5

    V míse utřeme zbylé změklé máslo se zbylým cukrem, přidáme ustrouhanou pomerančovou kůru, sůl a utřeme dohladka. Poté přimícháme mouku s kypřicím práškem a mlékem a vymícháme dohladka.

  • 6

    Těsto nalijeme na hrušky a pečeme v předehřáté troubě zhruba hodinu. Pokud by těsto začalo tmavnout, přikryjeme je pečicím papírem.

  • 7

    Upečený koláč necháme zchladnout, poté ho vyklopíme na mísu a podáváme ještě horký.

Komentáře k receptu