Pomalu pečené velikonoční jehněčí s citronem a olivami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 290 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 140 g Olivy zelené
  • 125 g Víno červené
  • 50 ml Olej olivový
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Česnek
  • 8 ks Bobkový list
  • 3 ks Citrony
  • 2.5 kg Jehněčí kýta
  • 1 kg Brambory
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1132 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 76 g
  • Sodík 813 mg
  • Bílkoviny 81 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 275 mg
  • Draslík 2036 mg
  • Vláknina 15215 mg
  • Vitamín A 15215 mg
  • Vitamín B6 2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 58.1 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Česnek rozebereme na stroužky – polovinu stroužků necháme neoloupané, druhou polovinu oloupeme a nakrájíme na plátky.

  • 2

    Citrony nakrájíme na čtvrtiny.

  • 3

    Brambory oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny (či osminy – podle velikosti).

  • 4

    Do pekáčku dáme neoloupané stroužky česneku, tři bobkové listy a čtvrtky z citronu. Zalijeme 200 ml vody.

  • 5

    Na to posadíme jehněčí kýtu a potřeme ji olivovým olejem. Osolíme, opepříme. V kůži jehněčího masa prořízneme malé otvory, kterými protáhneme zbylé bobkové listy a oloupaný česnek nakrájený na plátky.

  • 6

    Kýtu ještě posypeme skořicí a zakryjme. Pečeme 30 minut na 220 °C, poté snížíme teplotu na 150 °C a pečeme 4 hodiny (na posledních 30 minut odkryjeme).

  • 7

    Po hodině pečení přidáme do trouby brambory smíchané s olivovým olejem a okořeněné.

  • 8

    Po upečení zabalíme kýtu na 30 minut do alobalu a necháme odpočívat. Zkontrolujeme, zda jsou brambory upečené.

  • 9

    Olivy přepůlíme a svaříme je s vínem.

  • 10

    Jehněčí maso nakrájíme na plátky a podáváme s bramborami a olivami, přelité šťávou (kterou můžeme zredukovat).

Komentáře k receptu