Nejlepší žemlovka

Hodnocení 6x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Tvaroh jemný
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 5 ks Jablka
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 hrst Hrozinky
  • 20 plátek Veka tuková
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Strouhanka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 662 kcal
  • Sacharidy 104 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 76 mg
  • Bílkoviny 26 g
  • Uhlovodany 64 g
  • Cholesterol 206.6 mg
  • Draslík 401 mg
  • Vláknina 10765.7 mg
  • Vitamín A 10765.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.8 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Plátky veky namočíme do mléka (mléko můžeme trochu osladit) a polovinu plátků urovnáme do zapékací mísy vymazané máslem a vysypané strouhankou.

  • 2

    Tvaroh vyšleháme s vanilkovým cukrem a žloutky. Směs rozetřeme na veky v míse.

  • 3

    Na tvaroh rozprostřeme oloupaná, nahrubo nastrouhaná jablka. Posypeme vanilkovým cukrem, skořicí a rozinkami. Přikryjeme zbylými plátky veky a zalijeme zbylým oslazeným mlékem.

  • 4

    Žemlovku pečeme ve středně vyhřáté troubě 25-30 minut. Potom na povrch naneseme pevný sníh ušlehaný z bílků a cukru. Krátce zapečeme do zezlátnutí sněhu.

Komentáře k receptu