Perníčky se švestkami, brusinkami a ořechy
Suroviny
- 100 g Čokoláda hořká
 - 130 g Máslo čerstvé
 - 250 g Med včelí
 - 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 250 g Mouka žitná bílá
 - 100 g Ořechy vlašské
 - 100 g Švestky sušené
 - 250 g Cukr moučkový
 - 100 g Brusinky sušené
 - 1 kávová lžička Skořice mletá
 - 0.5 kávová lžička Hřebíček mletý
 - 2 kávová lžička Soda jedlá
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Nové koření mleté
 - 1 špetka Kardamom
 - 2 polévková lžíce Kakao - prášek
 - 4 polévková lžíce Rum
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 745 kcal
 - Sacharidy 124 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 139 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 69 g
 - Cholesterol 90 mg
 - Draslík 231.6 mg
 - Vláknina 13162.6 mg
 - Vitamín A 13162.6 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0.1 mg
 - Vitamín C 0.4 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V kastrůlku zvolna rozpustíme máslo, přidáme med, cukr a vejce. Mícháme, aby se všechny suroviny spojily, nakonec přilijeme rum.
 - 
                                2
V míse smícháme oba druhy mouky, kakao, koření a jedlou sodu. Přilijeme směs z kastrůlku a vše promícháme. Do těsta postupně přidáváme nasekané ořechy, nakrájené sušené ovoce a nahrubo nastrouhanou čokoládu.
 - 
                                3
Z vypracovaného těsta vytvarujeme váleček, který ne plechu vyloženém pečicím papírem necháme 20 minut odpočinout.
 - 
                                4
Před pečením potřeme váleček rozšlehaným vejcem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut, potom dopékáme 10 minut při 150°C.
 - 
                                5
Upečený váleček nakrájíme na kulaté perníčky.