Ořechové perníčky nezdobené

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 300 g Mouka žitná bílá
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 g Vepřové sádlo škvařené
  • 100 g Ořechy vlašské
  • 10 g Soda jedlá
  • 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 300 g Cukr moučkový
  • 80 ml Mléko plnotučné
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 7 polévková lžíce Med včelí
  • 3 polévková lžíce Koření perníkové
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 622 kcal
  • Sacharidy 103 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 307 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 43 g
  • Cholesterol 110.9 mg
  • Draslík 83.1 mg
  • Vláknina 9046 mg
  • Vitamín A 9046 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 62.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V kastrůlku rozpustíme sádlo s máslem, odstavíme a do teplé směsi přidáme med, vejce a trochu mléka (asi polovinu sklenky.) Vše metličkou prošleháme, aby se suroviny dobře spojily.

  • 2

    V míse smícháme mouku s cukrem, mletými ořechy, kořením a jedlou sodou. Přilijeme tekutou směs a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme do druhého dne odpočinout v chladničce.

  • 3

    Těsto rozválíme na plát a vykrajujeme z něj menší tvary perníčků.

  • 4

    Perníčky pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem ve středně vyhřáté troubě 10-15 minut (podle velikosti perníčků.)

  • 5

    Upečené, ještě teplé perníčky potřeme rozšlehaným vejcem. Jsou brzy měkké a chutné, nezdobí se polevou.

Komentáře k receptu