Hruškový dezert - vynikající a rychlý

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Čokoláda 70% kakao
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 4 ks Hrušky
  • 2 ks Ořechy vlašské
  • 4 cl Hruškovice
  • 1 polévková lžíce Citrónová šťáva
  • 4 polévková lžíce Cukr třtinový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 871 kcal
  • Sacharidy 52 g
  • Tuky 69 g
  • Sodík 8 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 50 g
  • Cholesterol 68.8 mg
  • Draslík 400.4 mg
  • Vláknina 19810 mg
  • Vitamín A 19810 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.6 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu si předehřejeme na 180°C. Plech vyložíme pečícím papírem.

  • 2

    Čtyři zralé, polotvrdé hrušky omyjeme, osušíme, rozpůlíme a zbavíme opatrně jadřinců. Pak je oloupeme tak, že hruškám necháme stopky, ale spodek nepatrně seřízneme, abychom hrušky mohli "posadit". Místo jadřince do každé hrušky vložíme čtvrtku vlašského ořechu a obě poloviny každé hrušky zase k sobě přitiskneme. (Můžeme je i ze spodu zachytit párátkem.)

  • 3

    Pak hrušky "posadíme" na připravený plech, zakapeme citrónovou šťávou a polijeme hruškovicí. Nakonec je zlehka posypeme třtinovým cukrem, dáme je do horké trouby a pečeme asi 20 minut.

  • 4

    Mezitím si připravíme čokoládovou polevu: v rendlíku přivedeme k varu smetanu. Poté ji odstavíme z plotny, do horké smetany dáme nalámanou čokoládu a mícháme do doby, až se rozpustí.

  • 5

    Upečené hrušky dáme na servírovací talířky, které jsme ozdobili čerstvými zelenými listy (pokud možno hruškovými). Každou hrušku "posadíme" na listy a hned je ozdobně polijeme čokoládovou polevou.

  • 6

    Servírujeme je horké.

Komentáře k receptu