Šumavské zelí se skořicí
Suroviny
- 800 g Zelí hlávkové červené
 - 150 g Špek
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 ks Cibule
 - 5 ks Hřebíček
 - 1 ks Skořice celá
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Voda pitná
 - 1.5 polévková lžíce Cukr krupice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 370 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 31 g
 - Sodík 242 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 4.8 mg
 - Draslík 484.4 mg
 - Vláknina 16585 mg
 - Vitamín A 16585 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 93.5 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěnou hlávku červeného zelí rozkrojíme, vykrojíme košťál, z velkých listů odstraníme velká žebra a zelí pokrájíme do mísy na nudličky. Přidáme k němu sůl, pepř, kmín, cukr a důkladně ho promícháme a promačkáme. Tak ztratí na objemu.
 - 
                                2
Špek pokrájíme na kostičky, očištěnou cibuli nakrájíme nadrobno.
 - 
                                3
V hlubším hrnci vysmažíme kostičky špeku dozlatova, vyjmeme je z omastku a odložíme stranou. Na zbylém omastku zpěníme cibuli, přidáme k ní ochucené zelí, celou skořici, hřebíček, lžíci octu a lžíci másla a lžíci vody. Zelí promícháme a pod poklicí dusíme asi 15 minut. Podle chuti ještě zelí dochutíme solí, cukrem i octem a ještě ho dusíme asi 5-7 minut. Nakonec ze zelí vyjmeme skořici a pokud možno i hřebíček, přimícháme vypečené kostičky špeku. Pokud by jsme chtěli mít zelí hustší, slijeme z něj šťávu a v druhém kastrólku ji necháme pomalu odpařit, až vznikne sirup, který pak přimícháme do zelí.
 - 
                                4
Horké dušené zelí by mělo mít nasládlou až sladkokyselou voňavou chuť, podáváme ho jako přílohu.