Pikantní masové kuličky s chilli a parmezánem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 87 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 250 g Hovězí maso mleté
  • 250 g Vepřové maso mleté
  • 100 g Strouhanka
  • 40 g Sýr Parmezán
  • 70 ml Voda pitná
  • 300 ml rýže vařená, natural,
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 1 kávová lžička Cukr třtinový
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Chilli papričky - vločky
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 5 ks Pepř černý celý
  • 3 ks Nové koření celé
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 stroužek Česnek
  • 1.5 l Rajčatové pyré
  • 3 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 2 polévková lžíce Bazalka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 354 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 482 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 101.3 mg
  • Draslík 365.5 mg
  • Vláknina 2153.3 mg
  • Vitamín A 2153.3 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.8 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme směs na masové kuličky: do mísy dáme mleté hovězí a libové mleté vepřové maso. Přidáme k němu utřený česnek, nadrobno pokrájenou cibuli, vejce, sůl, pepř, mletou sladkou papriku, chilli, drobně pokrájenou omytou petrželovou nať, majoránku, strouhanku, 2 lžíce vody a nastrouhaný parmezán. Směs důkladně promícháme, mísu zakryjeme a dáme ji na 20 minut do lednice. Potom si ze sekané vytvoříme v dlaních malé kuličky o průměru asi 6-7cm.

  • 2

    V pánvi na rozehřátém oleji kuličky osmažíme z každé strany dozlatova. Smažíme je asi 5-7 minut.

  • 3

    V kastrólu přivedeme k varu rajčatové pyré (z krabice), pyré dochutíme solí a cukrem. Do sáčku (na sypaný čaj) si vložíme celý pepř, nové koření, bobkový list a omyté bazalkové listy a sáček zavřeme, vložíme do vroucí omáčky s usmaženými kuličkami. Snížíme teplotu a pod pokličkou, za častého míchání, pomalu vaříme 50-60 minut. Pokud by nám omáčka během vaření velmi zhoustla, zředíme ji 50-70ml vody.

  • 4

    Uvařené pikantní kuličky rozdělíme na talíře, přelijeme je omáčkou, přidáme kopeček uvařené rýže a hned servírujeme.

Komentáře k receptu