Placaté špagety - linguine - s chilli a mořskými plody

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Škeble čerstvé
  • 250 g Hřebenatka
  • 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 250 g Krevety tygří - loupané
  • 250 g Langusta
  • 300 g Těstoviny Linguine
  • 50 ml Víno bílé
  • 1 kávová lžička Citrónová šťáva
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Chilli papričky - vločky
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 4 stroužek Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • 3 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Petržel - nať
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 543 kcal
  • Sacharidy 66 g
  • Tuky 9 g
  • Sodík 804 mg
  • Bílkoviny 53 g
  • Uhlovodany 64 g
  • Cholesterol 174.4 mg
  • Draslík 802.1 mg
  • Vláknina 2598 mg
  • Vitamín A 2598 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 26.9 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pod tekoucí studenou vodou omyjeme škeble a mušle, které jsou poškozené nebo otevřené, ty vyhodíme. Škeble s mušlemi dáme do většího hrnce, zalijeme je bílým vínem a vodou. Vaříme je asi 3 minuty, do doby, až se otevřou. Znovu vyhodíme ty, které se neotevřou. Poté je scedíme a vývar zachytíme do misky a odložíme ho.

  • 2

    Očištěné stroužky česneku pokrájíme na tenké plátky, omytou petrželovou nať posekáme nadrobno.

  • 3

    V hluboké velké pánvi rozpálíme olej, na něm krátce, za stálého míchání orestujeme česnek (asi 1 minutu), přimmícháme sušené chilli, konzervovaná rajčata, promícháme, snížímme teplotu a pomalu za občasného promíchání vaříme rajčata 5 minut. Pak přidáme 6 lžic vývaru (z mušlí a škeblí), vaříme ještě 2 minuty, poté přidáme do omáčky syrové vyloupané krevety a syrové vyloupané langusty. Znovu vše promícháme, vaříme pomalu asi 3 minuty, do doby, než začnou krevety s langustami růžovět. Omáčku dochutíme podle sebe solí a cirónovou šťávou. Pak přidáme škeble s mušlemi, petrželku a mícháme do doby, až budou prohřáté.

  • 4

    Mezitím, než se v pánvi uvaří mořské plody, postavíme na plotnu hrnec s 3 litry osolené vody. Do vroucí vody vložíme placaté těstoviny zvané linguine (podobné špagetám) a vaříme je podle návodu al dente. Uvařené těstoviny scedíme, necháme okapat a hned přimícháme do omáčky. Pomalu, za stálého míchání, vaříme ještě 1 minutu, pak je hned servírujeme.

Komentáře k receptu