Rizoto se šafránem a s mořskými plody

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Hřebenatka
  • 150 g Mušle slávky
  • 150 g Krevety tygří - loupané
  • 350 g Rýže Arborio
  • 25 g Máslo čerstvé
  • 100 ml Víno bílé
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Citrony
  • 1 špetka Šafrán
  • 1.2 l Vývar rybí
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 546 kcal
  • Sacharidy 78 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 1230 mg
  • Bílkoviny 30 g
  • Uhlovodany 77 g
  • Cholesterol 65.6 mg
  • Draslík 562.5 mg
  • Vláknina 5200.2 mg
  • Vitamín A 5200.2 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 27.3 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pod tekoucí studenou vodou dobře očistíme kartáčkem mušle a hřebenatky, které jsou poškozené nebo neotevřené, ty vyhodíme a znovu vše omyjeme, aby v nich nezůstal žádný písek ap. Když se uzavřené mušle po poklepání nožem neotevřou, též je dáme pryč. V sítu propláchneme vyloupané syrové krevetky a necháme je z vody odkapat. Omytou pažitku a petrželovou nať pokrájíme nadrobno a odložíme ji do misky. Kůru z chemicky neošetřeného citrónu si nastrouháme do druhé misky. Rýži důkladně promyjeme a necháme v sítu okapat.

  • 2

    V hluboké velké pánvi rozehřejeme olej, na něm krátce, za stálého míchání zpěníme cibuli, pak přidáme rýži a za stálého míchání ji opékáme asi 3 minuty. Do bílého suchého vína si přimícháme špetku šafránu, pak víno přilijeme k rýži, promícháme a vaříme další 3 minuty, než se alkohol vypaří. Poté k rýži po dobu 15 minut budeme postupně, po naběračkách přilévat rybí vývar tak, že vždy, když rýže absorbuje při pomalém vaření jednu naběračku vývaru, přilijeme další. Celkem k rýži přilejeme 1.2l rybího vývaru. Přibližně po 13 minutách vaření přidáme do rýže všechny mořské plody, citrónovou kůru, promícháme. podle chuti dosolíme, opepříme a vaříme 7 minut a odstavíme z plotny.

  • 3

    Do uvařeného rizota ihned zamícháme lžíci másla, aby rizoto získalo krémovou konzistenci, pak přimícháme bylinky a hned horké servírujeme.

Komentáře k receptu