Oblíbené lasagne
Suroviny
- 400 g Hovězí maso mleté
 - 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 30 g Sýr Parmezán
 - 30 g Sýr Parmezán
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 150 ml Víno červené
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Cuketa
 - 3 špetka Pepř černý mletý
 - 10 plátek Těstoviny Lasagne
 - 1 l Mléko odtučněné
 - 3 polévková lžíce Celer - nať
 - 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 1 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
 - 3 polévková lžíce Bazalka
 - 0.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 488 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 496 mg
 - Bílkoviny 27 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 74.1 mg
 - Draslík 451.5 mg
 - Vláknina 4881.2 mg
 - Vitamín A 4881.2 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.6 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 27.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omytou a očištěnou zeleninu: mrkev, celerovou nať, cibuli a cuketu pokrájíme nadrobno. V hlubší velké pánvi rozehřejeme olej, na něm zpěníme cibuli, pak k ní přidáme ostatní pokrájenou zeleninu (kromě cukety), společně zeleninu s cibulí smažíme 3 minuty. Přidáme mleté hovězí maso a za častého promíchání vše smažíme dalších 5 minut. Směs ochutíme solí, čerstvě pomletým pepřem a smažíme znovu 5 minut. Poté přilijeme suché červené víno a směs povaříme 3 minuty, aby se vypařil alkohol. Přidáme konzervovaná rajčata, rajčatový protlak, cuketu a drobně posekané bazalkové lístky. Snížíme teplotu, znovu vše promícháme a pomalu budeme vařit asi jednu hodinu. Po 30 minutách směs promícháme, ochutnáme a případně dochutíme solí. Měli bychom uvařit výbornou hustou masovou směs.
 - 
                                2
Uvaříme bešamel: ve větším rendlíku rozehřejeme máslo, do něj přimícháme hladkou mouku. Mícháme, smažíme minutu, až budeme mít světlou jíšku. Na chvilku hrnec odstavíme z plotny a do jíšky postupně přimícháme horké mléko. Rendlík postavíme znovu na plotnu, za stálého míchání směs začne houstnout, poté přimícháme nastrouhaný parmezán, muškátový oříšek, omáčku dochutíme solí, pepřem a rendlík s omáčkou odstavíme z plotny. Celkově mouku s mlékem pomalu vaříme 10 minut.
 - 
                                3
Troubu si předehřejeme na 180°C.
 - 
                                4
Připravíme lasagne: zapékací mísu vymažeme olejem. Celé dno potřeme čtvrtinou bešamelu. Na něj položíme 3 plátky lasagní. Na ně navršíme polovinu masové směsi, kterou potřeme druhou třetinou bešamelu. Pak zase poklademe 3 plátky lasagní, které potřeme zbylou polovinou masové směsi. Na ni položíme znovu 3 plátky lasagní, potřeme je zbytkem bešamelu, posypeme parmezánem, na něj poklademe tenké plátky másla a celý povrch posypeme čerstvě pomletým pepřem.
 - 
                                5
Zapékací mísu vložíme do středu trouby. Pečeme 30 minut, pak mísu přendáme do vyššího patra, troubu zapneme na 200°C a pečeme dalších 15 minut. Lasagne pečeme dozlatova, budou křupavé. Zapékací mísu vytáhneme z trouby, lasagne krájíme na čtverce až po 5 minutách.
 - 
                                6
Nakrájené porce dáme na talíře a hned servírujeme.