Francouzské brambory s vejci

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 500 g Uzené maso vařené
  • 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Hořčice plnotučná
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks šunková klobása 80% masa
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1.5 kg Brambory
  • 1.5 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 980 kcal
  • Sacharidy 43 g
  • Tuky 78 g
  • Sodík 190 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 42 g
  • Cholesterol 240.3 mg
  • Draslík 1361.1 mg
  • Vláknina 16423.6 mg
  • Vitamín A 16423.6 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 37.2 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu si předehřejeme na 200°C. 2 vejce si uvaříme natvrdo (vaříme je 9 minut), pak je vychladlé oloupeme a nakrájíme na plátky. Oloupané a omyté brambory pokrájíme na plátky. Dvě očištěné cibule nakrájíme na kolečka. Uzené vařené maso nakrájíme na plátky, domácí klobásky na kolečka. V misce rozšleháme vejce se solí, pepřem hořčicí a smetanou.

  • 2

    Menší pekáč vytřeme olejem. Na dno poklademe 1/3 brambor, které osolíme, posypeme drceným kmínem a pepřem. Na ně položíme kolečka z jedné cibule, 1/2 uzených plátků, kolečka z jedné nožičky klobásy a pokrájené jedno vejce. Pak znovu na maso položíme 2/3 plátků brambor, znovu je osolíme, posypeme kmínem a pepřem. Zakryjeme je střídavě zbylým uzeným masem, klobásou, cibulí a kolečkami z druhého vejce. Poslední vrstvu brambor zalejeme rozšlehanými vejci se smetanou. Pekáč zakryjeme a vložíme do trouby. Brambory pečeme pod poklicí 45 minut, pak poklici dáme pryč a brambory pečeme 15-20 minut do doby, až budou mít zlatou až zlatohnědou křupavou kůrku. Podáváme je horké.

Komentáře k receptu