Závin s jablky, ořechy, sušeným ovocem a medem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 500 g Listové těsto
  • 10 ks Jablka
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr skořicový
  • 4 polévková lžíce Hrozinky
  • 8 polévková lžíce Med včelí
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 6 polévková lžíce Ořechy vlašské
  • 4 polévková lžíce Strouhanka
  • 1 polévková lžíce Skořice mletá
  • 1.5 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 2 polévková lžíce Brusinky sušené
  • 1 polévková lžíce Citrónová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 501 kcal
  • Sacharidy 75 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 37 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 56 g
  • Cholesterol 39.5 mg
  • Draslík 343.7 mg
  • Vláknina 11980 mg
  • Vitamín A 11980 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.6 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytá a oloupaná větší sladká jablka nastrouháme nahrubo do mísy a pokapeme je citrónovou šťávou. Připravíme vyloupané vlašské ořechy, které trochu rozlámeme. Hrozinky a sušené brusinky pořádně promyjeme a necháme v sítu odkapat. Troubu si předehřejeme na 180°C, plech vyložíme pečícím papírem.

  • 2

    Na pomoučeném válu balíček listového těsta rozdělíme na 2 díly. Uděláme 2 záviny: z každé poloviny těsta vyválíme obdélník o síle přibližně 3-4 mm. Těsta posypeme strouhankou, poklademe na ně nastrouhaná jablka, pokapeme je tekutým medem, posypeme skořicí, skořicovým cukrem, hrozinkami, brusinkami a ořechy. Těsta zabalíme do závinu tak, že nejdříve přehneme minimálně 3-4cm okraje těsta dovnitř, pak "balíme" závin. Opatrně oba záviny položíme na pečící papír, povrch těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme je do trouby.

  • 3

    Pečeme přibližně 20 minut do zlatova až zlatohněda. Upečené záviny necháme vychladnout, pak je posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme porce a servírujeme. Dobrou chuť.

Komentáře k receptu