Pistáciové mousse dortíky

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 40 g Cukr krupice
  • 20 g Pistácie
  • 60 g Cukr krupice
  • 30 g Kakao - prášek
  • 10 g Olej rostlinný
  • 100 g Čokoláda na vaření
  • 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 300 ml Mléko plnotučné
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 30 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Pistáciová pasta
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 hrst Pistácie
  • 1 balení Pudinkový prášek pistáciový
  • 1 polévková lžíce Želatina
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 448 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 31 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 138.1 mg
  • Draslík 207.9 mg
  • Vláknina 7296.7 mg
  • Vitamín A 7296.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.4 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 311.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z mléka, pudingu a cukru uvaříme hustý puding, který necháme vychladnout. Aby se nevytvořil škraloup, ale nemuseli míchat hodinu, doporučuji použít potravinářskou fólii. Stačí ustřihnout trochu větší čtverec než je váš hrnec a fólii přitisknout přímo na povrch ještě teplého pudingu. Takto ho pak necháme úplně vychladnout.

  • 2

    Mezitím si připravíme kakaový korpus. V míse vyšleháme vejce s cukrem do velmi husté pěny (trvá to asi 5 minut). V jiné míse smícháme mouku, kakao a prášek do pečiva. Tuto směs po částech vsypeme do vaječné pěny a nakonec přidáme olej.

  • 3

    Potřebujeme jen velmi tenkou vrstvu, takže použijeme normální velký plech, na který těsto naneseme opravdu jen do pár milimetrů tlusté vrstvy. Pečeme na 180°C asi 10-12min.

  • 4

    Na dokončení moussu dáme do misky vychladlý puding a pistáciovou pastu a šleháme, než bude puding hladký a nadýchaný. Lžíci želatiny rozmícháme v misce s dvěma lžícemi studené vody a necháme 10minut nabobtnat.

  • 5

    Mezitím si vyšleháme smetanu na hustou šlehačku. Tu nyní postupně jemně zamícháme do pudingu.

  • 6

    Želatinu rozpustíme na mírném ohni. Nevařit! Do hrnce přidáme dvě lžíce pistáciové směsi a pořádně zamícháme. Tuto směs pak nalijeme do zbytku pistáciové směsi a pořádně promícháme.

  • 7

    Formičky naplníme pěnou téměř po okraj, posypeme par pistaciemi a přiklopíme kakaovým kolečkem. Takto hotové je vložíme alespoň na 6 hodin nebo přes noc do mrazáku. Na čokoládový ganache smícháme čokoládu a smetanu a necháme chvíli vychladit.Dortíky vyndáme z mrazáku a vyklopíme. Dortíky dozdobíme podle libosti ganachem a nasekanými pistáciemi.

Komentáře k receptu