Polévka gratinovaná rajčatová s bazalkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 300 g Rajčata
  • 40 g Mozzarella
  • 10 ml Olej olivový
  • 10 ml Protlak rajčatový sterilovaný
  • 500 ml Vývar zeleninový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 8 ks Bazalka
  • 4 ks Olivy černé
  • 1 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 628 kcal
  • Sacharidy 50 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 4198 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 50 g
  • Cholesterol 23.7 mg
  • Draslík 966.9 mg
  • Vláknina 28680 mg
  • Vitamín A 28680 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 46.3 mg
  • Vitamín E 3.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Česnek a cibuli oloupeme a najemno nakrájíme. Olivy vypeckujeme a také najemno nakrájíme. Z omytých rajčat odstraníme slupku a pokrájíme na kostičky.

  • 2

    V hrnci rozpálíme olivový olej a podusíme na něm cibuli s česnekem dozlatova. Přidáme olivy, rajčata a rajčatový protlak, krátce podusíme a přidáme zeleninový vývar. Ochutíme solí a pepřem, vaříme asi 10 minut.

  • 3

    Rozehřejeme troubu na 250 °C.

  • 4

    Promícháme kyselou smetanu. Polévku odstavíme z plotny a vmícháme do ní smetanu. Rozdělíme polévku do dvou žáruvzdorných polévkových misek, položíme na ně plátky mozzarely a krátce zapečeme v troubě, až se sýr rozteče.

  • 5

    Na talíři posypeme omytými a najemno nasekanými listy bazalky.

Komentáře k receptu