Vepřová panenka s ovocno-smetanovým pyré
Suroviny
- 600 g Vepřová panenka
 - 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1.5 kávová lžička Cukr třtinový
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Bazalka sušená
 - 2 ks Jablka
 - 2 ks Hrušky
 - 2 špetka Sůl
 - 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 0.5 polévková lžíce Citrónová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 381 kcal
 - Sacharidy 25 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 574 mg
 - Bílkoviny 32 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 101 mg
 - Draslík 1012.2 mg
 - Vláknina 9558.8 mg
 - Vitamín A 9558.8 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.8 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté hrušky a jablka přepůlíme, vykrojíme jadřince a nakrájíme je na malé kostičky. Omytou a osušenou vepřovou panenku přepůlíme. Litinovou pánev řádně rozehřejeme, nalijeme do ní olej a když je správně rozehřátý, zprudka panenku orestujeme ze všech stran. Restujeme ji z každé strany přibližně po 1-2 minutách do zlatohněda. Orestovanou panenku hned osolíme, posypeme čerstvě pomletým pepřem a hned odložíme do vyhřáté mísy a udržíme ji v teple.
 - 
                                2
Do pánve s výpekem dáme pokrájené hrušky s jablky, pokapeme je citrónovou šťávou, přimícháme bazalku, smetanu a pod poklicí dusíme hrušky s jablky doměkka. Měkké ovoce rozmačkáme vidličkou na pyré, které dochutíme cukrem (podle sladkosti ovoce) i špetkou soli.
 - 
                                3
Teplou panenku nakrájíme na plátky, ozdoně je poklademe na talíře, přelijeme je z části ovocno-smetanovým pyré a hned servírujeme.