Paella - španělské rizoto

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 400 g Mořské plody mix
  • 750 g Rýže loupaná
  • 500 g Kuřecí prsa
  • 150 ml Víno bílé
  • 60 ml Olej olivový
  • 1.5 kávová lžička Sůl mořská
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Cibule
  • 3 ks Rajčata
  • 1 ks Grapefruity
  • 1 ks Pomeranč červený
  • 4 ks Chilli paprička
  • 1 špetka Šafrán
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.5 l Vývar zeleninový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1117 kcal
  • Sacharidy 166 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 2124 mg
  • Bílkoviny 51 g
  • Uhlovodany 166 g
  • Cholesterol 69.4 mg
  • Draslík 1278.2 mg
  • Vláknina 20538.4 mg
  • Vitamín A 20538.4 mg
  • Vitamín B6 1.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 77.8 mg
  • Vitamín E 2.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dobře omytou rýži necháme v sítu okapat. Omytá zralá rajčata ponoříme do horké vody na 30sekund, pak je zhladíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Červené chilli papričky a papriky omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a pokrájíme je na nudličky. Omyté kuřecí maso bez kůže osušíme a pokrájíme na malé kostičky. Ještě si očistíme cibule s česnekem, oboje pokrájíme nadrobno. Očištěné a omyté mořské plody - kalamáry pokrájíme na kroužky.

  • 2

    Omytý grapefruid a červený pomeranč oloupeme a plátky si odložíme na ozdobu.

  • 3

    Ve velké hluboké (litinové) pánvi rozehřejeme olej, na něm osmažíme cibuli s česnekem, po 1-2 minutách přidáme chilli papričky a pokrájenou papriku a rajčata. Za stálého míchání přidáme kousky kuřete, kalamáry a vše zprudka restujeme 3-4 minuty. Pak přidáme rýži, krátce ji orestujeme a zalijeme zeleninovým vývarem a vínem. Vše vaříme zprudka 10 minut, pak zamícháme špetku šafránu. Teplotu snížíme na minimum, paellu ochutíme solí, pepřem, pánev zakryjeme poklicí a směs dusíme 15-20 minut, dokud není rýže měkká a v pánvi není žádná tekutina.

  • 4

    Paellu servírujeme v té samé pánvi nebo na velké míse, dokola ji ozdobíme plátky grepu a pomeranče.

Komentáře k receptu