Čočkový salát s chilli
Suroviny
- 125 g Čočka červená
 - 85 g Šunka lázeňská
 - 250 ml Voda pitná
 - 2 kávová lžička Olej olivový extra panenský
 - 1 kávová lžička Hořčice Dijonská
 - 1 ks Paprika oranžová
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1 ks Cibulka jarní
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř bílý
 - 1 špetka Cukr třtinový
 - 1 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Řeřicha
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 362 kcal
 - Sacharidy 46 g
 - Tuky 9 g
 - Sodík 596 mg
 - Bílkoviny 27 g
 - Uhlovodany 46 g
 - Cholesterol 122.7 mg
 - Draslík 456.2 mg
 - Vláknina 15740.8 mg
 - Vitamín A 15740.8 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11.3 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Přebranou, dobře promytou hnědou čočku dáme do mísy, zalijeme ji vodou a necháme 1-2 hodiny namočenou. pak vodu slijeme, čočku dáme do kastrólu, zalijeme ji čistou vodou, přidáme k ní majoránku očištěný stroužek česneku a uvaříme ji doměkka. Vaříme ji přibližně 20-25 minut. Uvařenou čočku přes síto propláchneme a odkapanou dáme do mísy.
 - 
                                2
Omytou oranžovou papriku a větší chilli papričku rozkrojíme, odstraníme jim semínka s žebry. Papriku a šunku nakrájíme na stejné tenké proužky a chilli papričku na tenké nudličky. Jarní očištěnou a omytou cibulku i s natí nakrájíme na kolečka. Natvrdo uvařené vejce(vaříme ho 9 minut) rozkrájíme na čtvrtky.
 - 
                                3
Připravíme si zálivku: v misce dobře promícháme 2 lžičky olivového oleje s 1 lžičkou dijónské hořčice, špetkou soli, špetkou pepře a špetkou cukru.
 - 
                                4
Do mísy s čočkou přidáme všechny okrájené ingredience, zálivku a salát dobře promícháme. Nakonec salát ozdobíme čtvrkami vejce a čerstvou řeřichou.