Ostrá krémová polévka z máslové dýně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 400 g Dýně
  • 500 ml Poctivý zeleninový bujón
  • 50 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 0.5 ks Chilli paprička
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Petržel hladkolistá
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 163 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 199 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 10 mg
  • Draslík 781.4 mg
  • Vláknina 4257.6 mg
  • Vitamín A 4257.6 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 26.9 mg
  • Vitamín E 3.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 26.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytou máslovo dýni oloupeme, rozkrojíme, lžicí vydlabeme semínka i vlákna a pokrájíme ji na silnější plátky. Chilli papričku rozkrojíme, odstraníme z ní semínka a pokrájíme polovinu na kousky, zbytek odložíme. Svazeček petrželové natě omyjeme pod tekoucí vodou, vodu setřepeme, pokrájíme ji nadrobno a odložíme ji do misky. Očištěnou cibuli a stroužek česneku drobně pokrájíme.

  • 2

    V hrnci na rozehřátém oleji zpěníme cibuli, přidáme k ní pokrájenou chilli papričku a česnek. Vše krátce restujeme (1 minutu), zeleninu poprášíme moukou, promícháme, pak přilijeme uvařený zeleninový bujón a vložíme pokrájenou dýni.

  • 3

    Polévu vaříme přibližně 15 minut. Do polévky přilijeme smetanu a odstavíme ji z plotny. Když mírně vychladne, nalijeme ji do mixéru a rozmixujeme. Pak ji zpět nalijeme do hrnce, případně ji přihřejeme.

  • 4

    Polévku dochutíme solí, čerstvě pomletým pepřem, na talířích ji ozdobíme petrželkou a hned podáváme.

Komentáře k receptu