Polévka z hnědé čočky s mrkví

Hodnocení 2x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 80 g Brambory
  • 100 g Čočka jedlá
  • 40 g Slanina vepřová
  • 600 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Celer - nať
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 359 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 287 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 43 g
  • Cholesterol 13.6 mg
  • Draslík 824.8 mg
  • Vláknina 40019.4 mg
  • Vitamín A 40019.4 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytou a přebranou hnědou čočku namočíme přibližně na 2 hodiny do studené vody. Mezitím si očistíme cibuli, 2 stroužky česneku a mrkev. Omyjeme snítky petrželové a celerové natě. Cibuli pokrájíme nadrobno. 1 středně velký brambor oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky.

  • 2

    V hrnci si vysmažíme na kostičky pokrájenou slaninu, jakmile pustí omastek, přidáme cibuli, zpěníme ji, přidáme scezenou čočku, přilejeme horkou vodu a polévku přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu a polévku vaříme 15 minut. Pak do ní vložíme 1 stroužek česneku, pokrájené brambory, mrkev, svázané snítky natě, majoránku, bobkový list, zakryjeme hrnec poklicí, pomalu budeme čočku vařit přibližně 35 minut.

  • 3

    V teflonové pánvi si opečeme nasucho 1 lžičku hladé mouky na světlou jíšku, ke konci přidáme sladkou papriku, promícháme a jíšku zamícháme do polévky. Jíšku v polévce vaříme přibližně 5-7 minut. Polévku dochutíme solí a utřeným česnekem.

Komentáře k receptu