Cheesecake citronovo-zázvorový

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 210 g Máslo čerstvé
  • 300 g Sýr krémový
  • 200 g Cukr krupice
  • 250 g Mascarpone
  • 300 g Sušenky zázvorové
  • 50 g Zázvor nakládaný
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 60 ml Sirup zázvorový
  • 3 ks Citrony
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 6 plátek Želatina bílá plátky
  • 2 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 686 kcal
  • Sacharidy 55 g
  • Tuky 50 g
  • Sodík 335 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 54 g
  • Cholesterol 189.6 mg
  • Draslík 212.5 mg
  • Vláknina 4140 mg
  • Vitamín A 4140 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 23.1 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme citronový žloutkový krém na ozdobení cheesecake. Čerstvě vymačkanou šťávu ze 3 citronů, 60 g másla a 100 g krupicového cukru vložíme do žáruvzdorné misky, kterou postavíme na rendlík s mírně vroucí vodou a šleháme, dokud se nerozpustí cukr. Pak misku odstavíme a necháme krém mírně vychladnout. Pak do něj přišleháme tři žloutky a citronovou kůru ze třech citronů a misku znovu postavíme nad vroucí vodu, mícháme, dokud krém nezhoustne, poté odstavíme a necháme úplně vychladnout.

  • 2

    Zázvorové sušenky můžeme rozmixovat, nebo je vložíme do plastového sáčku a válečkem je rozdrtíme na jemné drobečky. Vsypeme je do mísy s rozehřátým máslem a smícháme. Vzniklý sušenkový základ natlačíme zadní stranou lžíce do otevírací kulaté dortové formy o průměru 23 cm, kterou vytřeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Sušenková směs by na bocích měla sahat do výšky 3 - 4 cm tak, abychom do ní mohli dát náplň.

  • 3

    Připravíme náplň. Vodou přelijeme 6 plátků želatiny a necháme ji změknout. Ve velké míse ušleháme mascarpone, smetanový sýr a 100 g krupicového cukru, šleháme dokud není hmota krémová a světlá. Pak do ní přimícháme nadrobno nakrájený zázvor ( ze 4 kousků nakládaného zázvoru ).

  • 4

    120 ml vody a 60 ml zázvorového sirupu ( ze sklenice s nakládaným zázvorem ) dáme do žáruvzdorné misky kterou postavíme na rendlík s mírně vroucí vodou. Vymačkáme nadbytečnou tekutinu ze želatiny a želatinu vmícháme do teplého zázvorového sirupu. Mícháme, až do rozpuštění želatiny. Poté směs přecedíme do mísy s připraveným krémem, přitom odstraníme kousky želatiny, která se nerozpustila a zapracujeme. Přidáme smetanu ke šlehání a šleháme, dokud hmota nezhoustne a nebude hladká.

  • 5

    Hotovou náplň upravíme do formy s připraveným sušenkovým základem a uhladíme. Na alespoň tři hodiny, ideálně na celou noc cheesecake uložíme do chladničky.

  • 6

    Po důkladném vychlazení a před podáváním na povrch náplně naneseme lžičkou kopečky citronového žloutkového krému a rozetřeme je nožem do zajímavého vzoru.

Komentáře k receptu