Pikantní zapečené brambory s kysaným zelím

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 300 g Brambory
  • 80 g Pórek
  • 100 g Šunka uzená
  • 150 g Zelí kysané
  • 125 ml Zakysaná smetana
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Chilli paprička
  • 4 špetka Pepř černý mletý
  • 0.5 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 443 kcal
  • Sacharidy 41 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 280 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 41 g
  • Cholesterol 32.5 mg
  • Draslík 1127.6 mg
  • Vláknina 16025.5 mg
  • Vitamín A 16025.5 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 65.3 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Syrové brambory oloupeme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Plátky z uzené šunky rozkrájíme na poloviny. Dvě očištěné cibule a kousek pórku pokrájíme na tenká kolečka. Omytou malou chilli papričku rozkrojíme, zbavíme semínek a pokrájíme ji na velmi tenké proužky. Troubu si předehřejeme na 190°C.

  • 2

    Pekáček vytřeme olejem. Na dno poklademe 1/3 plátků brambor, osolíme je, posypeme kmínem a špetkou pepře. Na ně poklademe plátky z jedné cibule, 1/2 pórku, 1/2 pokrájené šunky, 1/2 kysaného zelí a 1/2 pokrájené chilli papričky. Tento postup opakujeme, poslední vrstva bude z brambor, kterou přelijeme zakysanou smetanou.

  • 3

    Pekáček s brambory zakryjeme poklicí nebo alobalem, vložíme do středu trouby a pečeme je přibližně 40-50 minut, až povrch bude dozlatova upečený a okraje budou mít zlatohnědou barvu a budou křupavé.

  • 4

    Teplé brambory se zelím dáme na talíře a hned podáváme.

Komentáře k receptu