Harlekýn s krémem s vaječným koňakem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 400 g Máslo čerstvé
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 280 g Cukr krupice
  • 150 g Cukr krupice
  • 150 g Mouka polohrubá
  • 70 g Čokoláda 70% kakao
  • 25 g Pudink vanilkový
  • 6 ks Vaječný bílek slepičí
  • 6 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 dl Mléko polotučné
  • 4 polévková lžíce Kakao - prášek
  • 8 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Koňak vaječný
  • 2 polévková lžíce Hrubá mouka pšeničná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1108 kcal
  • Sacharidy 102 g
  • Tuky 73 g
  • Sodík 84 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 98 g
  • Cholesterol 459.5 mg
  • Draslík 176.6 mg
  • Vláknina 16063.3 mg
  • Vitamín A 16063.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 80.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Plech s vysokým okrajem vymažeme máslem a vysypeme moukou. Bílky ušleháme do tuhé pěny.

  • 2

    Cukr smícháme s kakaem a ušleháme v mixeru se žloutky a horkou vodou do pěny.

  • 3

    Pěnu přelijeme do mísy a po částech smícháme mouku a na závěr pevný sníh z bílků.

  • 4

    Těsto vlijeme na plech a v troubě předehřáté na 190 °C pečeme, až těsto zezlátne. Zda je hotové zjistíme vpíchnutím špejle do těsta. Pokud se nelepí, je těsto hotové.

  • 5

    Na krém polovinu mléka smícháme s polovinou cukru a dáme vařit. Ve zbylém mléce rozmícháme pudinkový prášek, který zašleháme do vroucího mléka a necháme přejít varem. Pudink za občasného míchání necháme vychladnout.

  • 6

    V mezičase zbylý cukr utřeme se změklým máslem a vaječným koňakem do pěny. Máslový krém po částech zamícháme do pudinku (pudink i krém musejí mít stejnou teplotu).

  • 7

    Harlekýn zdobíme krémem pomocí zdobicího sáčku a sypeme jemně strouhanou čokoládou.

Komentáře k receptu