Banánový cheesecake ( se zmrzlinou )

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 30 g Hrozinky
  • 55 g Máslo čerstvé
  • 75 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 30 g Ořechy vlašské
  • 200 g Sýr krémový
  • 200 g Cukr krupice
  • 170 g Mascarpone
  • 55 g Cukr muscovado
  • 410 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 100 ml Rum
  • 4 kávová lžička Skořice mletá
  • 0.25 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 0.25 kávová lžička Potravinářská barva
  • 4 ks Banány
  • 1.5 ks Citrony
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 4 plátek Želatina bílá plátky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 569 kcal
  • Sacharidy 57 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 80 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 50 g
  • Cholesterol 118.8 mg
  • Draslík 386.6 mg
  • Vláknina 7093.5 mg
  • Vitamín A 7093.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.6 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Předehřejeme troubu na 180 °C.

  • 2

    Připravíme si základní vrstvu. Dva malé banány spolu s citronovou šťávou z půlky citronu rozmixujeme, nebo rozmačkáme vidličkou na hladké pyré. 55 gramů změklého másla a 55 gramů tmavého cukru muscovado utřeme ve velké míse do pěny. Přidáme jedno vejce a ještě chvíli třeme. Na vzniklou pěnu prosejeme mouku a čtvrt lžičky kypřicího prášku, přidáme banánové pyré, lžičku mleté skořice, kousky vlašských ořechů a rozinky, vše důkladně zpracujeme. Hotovou základní směs upravíme do otevírací dortové formy o průměru 23 cm, kterou jsme nejprve vytřeli tukem a vyložili pečicím papírem. Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova 15 - 20 minut ( správně upečené těsto by mělo být při zmáčknutí uprostřed pružné ). Formu vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

  • 3

    Pokračujeme přípravou náplňe. Přelijeme 4 plátky želatiny vodou a necháme je změknout. Do mísy vložíme smetanový sýr, mascarpone a 100 gramů krupicového cukru, dohladka prošleháme. Rozmixujeme, nebo vidličkou rozmačkáme dva malé banány a citronovou šťávu z jednoho citronu a vešleháme do hmoty se smetanovým sýrem. Smetanu ke šlehání se dvěma lžičkami skořice dáme do žáruvzdorné misky, kterou postavíme na rendlík s mírně vroucí vodou. Ohřejeme. Vymačkáme tekutinu z plátků želatiny a rozpustíme je v zahřáté smetaně se skořicí. Přecedíme, abychom odstranili všechny kousky želatiny, která se nerozpustila a vmícháme do krému ze smetanového sýra. Zakapeme několika kapkami žlutého potravinářského barviva a hotovou náplň upravíme na vychladlý základ v dortové formě. Formou jemně poklepeme, aby se utvořila rovnoměrně vysoká vrstva náplně. Cheesecake dáme do chladničky a necháme ztuhnout přes noc, minimálně ale alespoň 3 hodiny.

  • 4

    Poslední fází je příprava rumové omáčky na pokapání dezertu. 100 gramů másla, 100 gramů krupicového cukru a lžičku mleté skořice za stálého míchání zahříváme v rendlíku, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme 160 ml smetany ke šlehání a povaříme několik minut. Rendlík odstavíme a vmícháme rum. Necháme vychladnout.

  • 5

    Cheesecake podáváme pokapaný rumovou omáčkou a posypaný bílou čokoládou.

Komentáře k receptu